pondělí 21. prosince 2015

Tamal není tan mal


Markos porovnává Tamal s masem a bez masa.
Prý s masem je lepší.
Ale nevěřte mu. :D
Jestli chcete svůj vánoční stůl trochu zpestřit a vyzkoušet něco typického z honduraského vánočního menu, tady máte recept na Tamales, které jsou neodmyslitelnou součástí vánočního času.
Na začátku jsem vůbec nechápala, jak z té polévky může vzniknout něco solidního, co bude držet pohromadě. Celý proces pro mě byl jako odhalování nějakého tajemství.

Masa:
kukuřičná mouka
rozmixovaná rajčata, cibule, sůl, olej, česnek, voda
Vznikne z toho „polívka“, které se vaří, až nabude kašovité konzistence.

Směs na 'masu'


Takhle to míchejte, až vás z toho začnou bolet ruce.


Recado:
kukuřičná mouka
rozmixovaná rajčata, cibule, česnek, olej, kmín, čili, ajote.
I z tohoto dostanete tekutý mix, který se vaří, dokud nedostane formu kaše.

Směs na 'recado'.
Po vaření to ztuhne do kašovité formy.
Také budete potřebovat brambory nakrájené na kostičky, rýži, rozinky a marinované maso svého oblíbeného druhu, já jakožto vegan samozřejmě doporučuji sójové, ale každý dle svého gusta.
Poté si připravte banánové listy, jestli jsou nějak upravované, nevím, ale úplně čerstvě nevypadaly, takže natrhat si z palmy nevypadá jako řešení.

Mina. Jak ji bavilo krájet kostičky!
Mix syrových brambor, rýže a rozinek
Rozložte si palmové listy, naneste naběračku z Masy, poté lžíci Recada, nakonec posypte hrstí mixu brambor, rýže a rozinek, zabalte do listu a převažte pruhem lýka.

Příprava palmových listů.
A zabalte.
Nezapomenout převázat lýkem. 
María, připravuje pruhy lýka na převaz
Když vám dojde některá ingredience nebo trpělivost s vázáním lýka, co se občas šibalsky přetrhne, naskládejte balíčky do hrnce, zalijte vodou a nechte je přiklopené vařit dvě hodiny a v půlce tohoto procesu je nejlépe přeskládat tak, aby se ty naspodu dostaly navrch.

A kotli jsme je uvařili.
Když je budete poté rozbalovat, z původní kaše dostanete ztuhlé balíčky. Budu naprosto upřímná a nebudu dělat falešnou reklamu. Ochutnala jsem verzi bez masa a přiznám se, že se po tom utlouct nemusím. Ale příprava byla fakt zábavná a ochutnat výsledek své práce bylo tak skvělé, že jsem zbaštila celý.

Dobrou chuť!
(Kdybyste někdo vážně toužili zkusit recept na Tamales, které opravdu nejsou tak špatné (jak říká nadpis), napište do komentářů pro kolik osob a pošlu přesné poměry ingrediencí)

2 komentáře:

  1. Zatím o přesné poměry neprosím. Po světě jsou různá jídla, co se musí dlouho dělat. Je hezké vědět o těchto z Hondurasu. Tady teď ani nestačíme odšťavňovat. Snad se v nadcházejících dnech pustím do těch kratších a taky by to chtělo udělat makovec. Co u vás dezert nebyl? Měj se hezky, Lenke.

    OdpovědětVymazat
  2. Prý že jsou s masem lepší?...asi bych tomu věřil :D :P

    OdpovědětVymazat